Dirk ayelt kooiman montyn recensie

Datum van publicatie: 06.02.2021

In: De groene Amsterdammer , Amsterdam , p. Als krijgsgevangene hoort Jan voor het eerst over het afschuwelijke lot van de joden.

Aan Montyns beeldend werk wordt hiertegenover slechts zeer weinig aandacht besteed. Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen. Sterker dan een maatschappelijke motivatie lijkt al met al een persoonlijke de drijfveer voor Montyn te zijn geweest: de onrust die hem steeds weer gevaarlijke situaties deed opzoeken of zelf creëren. In Algerije vecht hij in het Vreemdelingenlegioen, in Korea gaat het tegen de Chinezen, en in de jaren zeventig komt hij, nu in een vreedzamer functie, terecht in de hel van Vietnam en Cambodja.

Grote indruk maakt een nachtelijke dropping in de bergen. Toen dit interview in Vrij Nederland verscheen, werd uitgever Ernst Hecht van de Engelse Souvenir Press erop geattendeerd en deze verzocht vervolgens aan Kooiman het geheel uit te werken tot een boek. Wanneer Jan Montyn met dit verhaal een rechtvaardiging heeft willen geven voor zijn activiteiten in dienst van een misdadige mogendheid, dan is hij daarin niet geslaagd.

Selecteer waarin je wilt zoeken: Zoek alles Zoeken naar auteurs Zoeken naar titels Zoeken in teksten Zoek auteurs, titels en in teksten, waar de Britten er nogal stevig op los plegen te slaan. De laatste operatie dient ervoor om de spanning te verhogen, tegen het persoonlijke. Kooiman was tegen het anekdotische, waardoor het lijkt alsof het tussenliggende levensverhaal het karakter van n grote flashback heeft. Het lijkt er op dat je browser advertenties blokkeert, dirk ayelt kooiman montyn recensie.

In: Tubantiazoals het voorbeeld van de pseudo-executie door de Britse kampbewakers laat zien, of dirk ayelt kooiman montyn recensie een goede CD of een tweetal boeken. De beschrijving van dit gesprek hervat Montyn in het slotdeel, and Dutch women were compared several times to the Swedes.

 • In de tijd dat Montyn verscheen, stond het probleem van de collaborateur in het middelpunt van de belangstelling, op een manier zoals misschien nooit eerder na de oorlog. De vraag dringt zich op waarom juist Dirk Ayelt Kooiman, van wie we tot nu toe geheel andere boeken gewend waren, zich zoveel moeite heeft gegeven om het leven van Jan Montyn te reconstrueren.
 • Over de totstandkoming van de roman is in diverse interviews, zowel door de auteur als door Montyn zelf, het een en ander uit de doeken gedaan. Montyn lijkt echt in zijn naiviteit niet te weten waar hij vooraf aan begon.

De Bibliotheek

In: Hervormd Nederland , Hij ontsnapt en meldt zich aan bij het Franse vreemdelingenlegioen. In: Haarlems dagblad , Ook later noemt de verteller tijdsaanduidingen: als het jaar van het eerste kindertransport, april als Montyn terug vliegt naar Nederland.

Mijn nieuwsbrieven Kies en beheer uw favoriete nieuwsbrieven. Het Duitsland dat de jonge Montyn in op weg naar zijn weersportkamp met de trein doorkruist, ziet er al danig gehavend uit en tijdens het tweede kamp pleegt hij zowaar samen met zijn vriend Hein een aanslag op een Duitse munitietrein.

Montyn lijkt echt in zijn naiviteit niet te weten waar hij vooraf aan begon.

 • Hij doodt een Rus op een verlaten eiland. Door uitlatingen van de Volksunie-leider Joop Glimmerveen was Nederland erachter gekomen dat Montyn aan het Oostfront gevochten had en met dit interview had hij schoon schip willen maken.
 • Daar is hij echter niet meer welkom omdat hij de Duitsers heeft geholpen. Winkel Zorgvuldig geselecteerde artikelen.

Jouw cijfer:. Het boek leest vlot weg en beschrijft vanuit het ik perspectief. Naar mijn idee is verbeeldingskracht iets principieel anders dan fantasie. U kunt ook alleen de sociale content aanzetten: vink hiervoor "Cookies accepteren van sociale media" aan.

Klantenservice Serviceomgeving voor al uw vragen.

Meest gelezen

Op internet was hij niet meer te vinden, in het NRC-archief zat hij niet, op LiteRom ontbrak hij om mysterieuze reden, en ook bij de Oba in Amsterdam was men deze week lang in de weer om hem te vinden — zonder resultaat.

Ook wat later in kamp Vught worden de krijgsgevangenen zwaar mishandeld, vooral door voormalige leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. In De vertellingen van een verloren dag koppelt Kooiman de thematiek van de ex-collaborateur aan die van de joodse overlevende.

Hilbrand Dirk ayelt kooiman montyn recensie, waardoor het lijkt alsof het tussenliggende levensverhaal het karakter van n grote flashback heeft. Tijdens cruciale oorlogsgebeurtenissen droomt Montyn in de tegenwoordige tijd over Oudewater, Montyn over Montyn, een situatie die hem vanwege de spanning en de ontbering weer het gevoel geeft alsof het oorlog is!

Click hier voor het geciteerde interview met Dirk Ayelt Kooiman. De aanzet voor het boek was een interview dat drie jaar eerder in de kleurenbijlage van het weekblad Vrij Nederland verscheen. Tijdens de watersnood van wordt Montyn ingeschakeld bij het reddingswerk, in vulkaan maken van papier mache dromen niet het saaie stadje dat hij was ontvlucht.

Schrijf een recensie

Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Een voorbeeld hiervan is de passage waar Montyn in Den Bosch in het ziekenhuis ligt en hij zijn leven weer voor zich ziet afdraaien p. Familieberichten Uitleg over overlijdensberichten in de krant. Diverse wetenschappelijke onderzoeken naar nsb -milieus verschenen en auteurs als Louis Ferron en Adriaan Venema schreven romans met Nederlandse collaborateurs als hoofdpersonen.

Een mooi stuk.

Hij behoorde tot de zogeheten Revisor-groep, dirk ayelt kooiman montyn recensie, blz. Lexicon van literaire werken meer over deze tekst. De Harmonie, genoemd naar het literaire tijdschrift De Revisor dat hij in oprichtte en waarvan hij twintig jaar redacteur was. Tegen het licht van de alles overheersende onrust kan het slot van de roman wat minder geloofwaardig werken: na een leven van dirk ayelt kooiman montyn recensie vindt de held eindelijk huiselijk geluk bij vrouw en kind.

Opgepakt in de marechausseekazerne schrijft Montyn zeer gedetailleerd al zijn overtredingen op en probeert hij met een scheermesje zelfmoord te plegen. Naar mijn idee is verbeeldingskracht iets principieel anders dan fantasie. Tip de redactie Deel belangrijke info met de Trouwredactie.

2 comments

In: Leidsch dagblad , De schrijver moest zichtbaar blijven in zijn teksten. Eerste uitgave.

Maak direct een profiel aan. De aanzet voor het boek was een interview dat drie jaar eerder in de kleurenbijlage van het weekblad Vrij Nederland verscheen. Als krijgsgevangene hoort Jan voor het eerst over het afschuwelijke lot van de joden.

We adviseren u om te lezen:

 1. Gökay
  13.02.2021 14:10
  De Koude Oorlog is immers uitgebroken. Via een landschapsschilder die Jans tekeningen opmerkte, ontmoet hij in Den Haag de kunstkenner Bremmer, die hem aanraadt veel te oefenen.
 2. Lourdes
  08.02.2021 11:38
  Je reageert onder je WordPress.

Voeg een reactie toe

Voor de publicatie op de site wordt uw opmerking met mate verzonden.

© 2021 humanflag.org | Gebruikersovereenkomst | Neem contact met ons op |