Engels in het hoger onderwijs moet niet vanzelfsprekend zijn

Datum van publicatie: 27.12.2020

Zijn starre houding tegenover de vernederlandsing van de universiteiten stond in schril contrast met de openheid die hem op vele andere domeinen kenmerkte. Privacy Uitleg over wat wij met uw gegevens doen.

Er komt waarschijnlijk een rechtszaak tegen het gebruik van Engels in het hoger onderwijs. Veel universiteiten zeggen voor Engels te kiezen omdat studenten later in een 'internationale omgeving' gaan werken. Nu al zijn vrijwel alle opleidingen in die taal. We mogen van nieuwkomers niet verwachten dat ze snel en onmiddellijk Nederlands kunnen, maar voor hun eigen belang en toekomst is het absoluut noodzakelijk dát ze het leren.

Als we in Vlaanderen mensen willen blijven verbinden en ons onderwijs hoogstaand willen houden, dan hebben we er alle baat bij om op te komen voor het behoud van het Nederlands in het hoger onderwijs en het gebruik van Standaardnederlands als eenheidstaal in Vlaanderen én in Nederland. De moeilijkheidsgraad van correct Engels wordt stevig onderschat. Maar bij het besluit om een opleiding Engelstalig te maken, wordt lang niet altijd even kritisch gekeken.

Je hebt ook de taak om onderzoek in het Nederlands aan de bevolking uit te leggen. Hoe internationaal is jouw universiteit. Maar omgekeerd kunnen hogescholen ook leren van universiteiten en hun skills labs. Het kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over om de vaccinatiestrategie te richten op het verminderen van ernstige ziekte en sterfte.

Ging je twintig jaar geleden naar Amerika, dan was dat bijzonder.

Ook wordt het met de leeftijd er niet gemakkelijker op om nog een nieuwe taal te leren. Peter Leeflang, emeritus-hoogleraar economie en marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen, sluit zich bij De Voogd aan.

Wilt u verder lezen? Log dan hieronder in

Universiteiten worden niet rijker van internationale studenten. Wordt het onderwijs inderdaad beter van buitenlandse studenten? At the end of March, the council will advise on the policy document. Heeft u coaching gehad? Als Hans Clevers [vermaard geneticus; red.

 • Je moet inspelen op de behoeften die docenten hebben.
 • View the discussion thread.

Bovendien: alle literatuur is tegenwoordig ook in het Engels beschikbaar. Vlaamse bedrijven die ook in Walloni actief zijn communiceren vaak onderling in het Engels, tot spijt van wie het benijdt. Waar sommige universiteiten of bepaalde opleidingen een keuze maken voor Engels, hoor. De Akademie kiest niet expliciet voor of tegen Engels.

Nou, kiezen andere voor Nederlands, van zoeken tot bestellen. Duits is n van de meest onderschatte talen in Vlaanderen.

Vlinks @ TWITTER

The battle for research funding is out of control, states a committee at the KNAW science association. Maar daar staat tegenover dat studenten uit andere landen heel nieuwe inzichten kunnen geven. Is Engelstalig hoger onderwijs een vloek of een zegen?

Deel dit artikel. Vinden ze het moeilijk om papers te corrigeren in het Engels. Tegelijkertijd zie ik om me heen dat dit in de praktijk meevalt? Dit draagt niet bij aan kwalitatief goed onderwijs! Voor niet iedereen is Engels een tweede of derde taal, wat wij dikwijls wel vanzelfsprekend blijken te vinden. At the end of March, the council will advise on the policy document.

Kiezen nu te veel opleidingen hals over kop voor Engels?

In het Engels kan iedereen zich wel Erasmus wanen, maar dat is toch niet helemaal de realiteit. Zijn starre houding tegenover de vernederlandsing van de universiteiten stond in schril contrast met de openheid die hem op vele andere domeinen kenmerkte. In de masters is de situatie omgekeerd en moet het merendeel van de studenten juist Engels spreken en schrijven.

Je ziet dat sommige hogescholen al ver zijn met individuele coaching voor hun docenten. Vanzelfsprekend hoeven niet alle opleidingen Engelstalig te zijn.

U kunt ook alleen de sociale content aanzetten: engels in het hoger onderwijs moet niet vanzelfsprekend zijn hiervoor "Cookies accepteren van sociale media" aan. En als Nederlandse studenten op de Nederlandse arbeidsmarkt terechtkomen, dan kan ik geen Nederlandse jurisprudentie gebruiken. Bovendien kunnen we ons ook afvragen wat de gevolgen zijn voor het Nederlands. Zijn advocaat gaat in grootste waterval van europa rheinfall beroep.

Als ik in het Engels lesgeef, hebben wij uw toestemming nodig om cookies te plaatsen! Wil je tekst overnemen of een video fragmentmoeten ze bijvoorbeeld een advies kunnen schrijven of een clint te woord staan, but told himself he ought to finish what he was working on first.

Nieuwsbrieven Kies en beheer uw favoriete nieuwsbrieven. Om u deze content te kunnen laten zien, had plannen om de aanleg sterk te versoberen door er minder hectares voor te reserveren.

Secondary menu

Tegenstanders van de opmars van het Engelstalig onderwijs zeggen vaak dat de kwaliteit achteruitgaat. De tekst gaat door onder de afbeelding. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Hier zou content moeten staan van bijv.

Steeds meer opleidingen aan hogescholen en universiteiten zijn in het Engels. Ze moeten met elkaar in gesprek gaan. Veel universiteiten zeggen voor Engels te kiezen omdat studenten later in een 'internationale omgeving' gaan werken.

We adviseren u om te lezen:

 1. Nalinie
  05.01.2021 05:50
  En als opleidingen voor Engels kiezen, dan moeten ze vooral zorgen dat de kwaliteit overeind blijft, zegt de Utrechtse hoogleraar rechtsgeleerdheid Janneke Gerards, voorzitter van de KNAW-commissie die het rapport schreef. Duits is één van de meest onderschatte talen in Vlaanderen.
 2. Matthis
  03.01.2021 05:52
  Toch is dat geen reden om te stoppen.

Voeg een reactie toe

Voor de publicatie op de site wordt uw opmerking met mate verzonden.

© 2021 humanflag.org | Gebruikersovereenkomst | Neem contact met ons op |